LAKÁSTÁMOGATÁSI RENDSZER

„Lakástámogatási rendszer” – lehetőségek és feltételek

Laikusként egyre nehezebb kiigazodni a folyamatosan bővülő lakástámogatási rendszer egyes elemei között, így jelen cikk célja, hogy egy viszonylag áttekinthető, közérthető összefoglalót nyújtson.

Támogatások címszó alatt az alábbi területeket érintjük: 

1. Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén a CSOK) a gyermekes családoknak, illetve a gyermeket vállaló fiatal házasoknak segít saját otthonhoz jutni. A támogatás mértéke 600 ezer és 10 millió forint között van, attól függően, hogy az igénylő hány gyermeket vállal és milyen ingatlant vásárol vagy építtet.

Kik vehetik fel?

A CSOK alapfeltétele a gyermekvállalás, az igénylők köre pedig attól függ, hogy a gyermekek már megszülettek vagy csak a jövőben fognak.
• házaspárok már meglévő és vállalt gyermek után is felvehetik a támogatást - vállalt gyermek esetén feltétel, hogy legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie;
• élettársak és egyedülálló szülők csak abban az esetben igényelhetik a támogatást, ha már van gyermekük - rájuk ebben az esetben nem vonatkozik életkori korlát;
• a CSOK nyugdíjasként is igénybe vehető, ha vérszerinti vagy örökbefogadott kiskorú gyermeket nevelnek és dolgoznak a nyugdíj mellett;
• a támogatás örökbefogadott gyermek után is igényelhető;


Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén:
 
1 gyermek után 600.000,- Ft
2 gyermek után 1.430.000,- Ft
3 gyermek után 2.200.000,- Ft
4 gyermek után 2.750.000,- Ft


Új lakás vásárlása vagy építése esetén:
 
1 gyermek után 600.000,- Ft
2 gyermek után 2.600.000,- Ft
3 gyermek után 10.000.000- Ft


Mire használható fel?

1. Új ingatlan építésére, vásárlására
2. Használt lakás vásárlására, bővítésére

Korszerűsítésre és egyéb felújítási munkálatokra a CSOK-ot nem lehet igénybe venni!

Fontos változások 2021-től
Tetőtér-beépítésre 2021. január 1-jétől nem a használt ingatlan bővítésére fordítható összeget lehet igénybe venni, hanem ugyanannyit, mintha új építésű ingatlant vásárolna az igénylő.

2. Falusi CSOK 

A falusi CSOK a hagyományos CSOK speciális formája, 2019. július 1. óta érhető el. Ez a támogatás preferált kistelepüléseken, valamint külterületen segít ingatlanhoz jutni a családoknak. Az igénybe vehető maximum támogatás 10 millió forint.

Kik vehetik fel?

Ugyanazok, akik a CSOK-ot, de bizonyos személyi feltételek eltérnek, ilyen például az igénylésnél elvárt tb-jogviszony.


Mekkora az igényelhető támogatás összege?


Használt lakás vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére: 

1 gyermek után 600.000,- Ft
2 gyermek után 2.600.000,- Ft
3 gyermek után 10.000.000- Ft


Mire használható fel?

1. Használt ingatlan vásárlására, bővítésére, korszerűsítésére
2. Már meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére

Az ingatlanvásárlás nem lehet egyedüli célkitűzés: az igényelhető összeg fele-fele arányban használható fel az ingatlan megvásárlására és bővítésre, korszerűsítésre.

Meddig lesz elérhető a falusi CSOK?

A falusi CSOK-ot 2022. június 30-ig lehet igényelni. 

3. Kamattámogatott lakáshitel


A CSOK és a falusi CSOK támogatások mellé akár 15 millió forint kamattámogatott lakáshitel is igényelhető - 10 millió forint támogatással kombinálva ez 25 millió forint. A kölcsön csak a támogatással együtt érhető el, önmagában nem lehet igénybe venni. A lakáshitel kamata a kamattámogatás időszaka alatt legfeljebb 3 százalék, a kamattámogatás időszaka legfeljebb 25 év lehet.

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

2 gyermek után max. 10.000.000,- Ft
3 gyermek után max. 15.000.000,- Ft

Csak bővítés / korszerűsítés esetén a maximális hitelösszeg fele – azaz 5.000.000,- és 7.500.000,- FT – vehető igénybe 

4. Babaváró hitel

A babaváró hitel segítségével a fiatal házasok legfeljebb 10 millió forintos kamatmentes kölcsönhöz juthatnak hozzá, mely szabad felhasználású - fordítható lakáscélra, de akár hitelkiváltásra is. A kamatmentesség feltétele a gyermekvállalás, több gyermek vállalása esetén pedig vissza nem térítendő támogatássá alakítható a hitel. Az igényléstől számítva a második gyermek megszületése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a teljes fennálló tartozást elengedi az állam.

Kik vehetik fel?

Az igénylés csak fiatal házaspárok számára nyitott, feltétel ezenkívül, hogy a feleség az igénylés pillanatában még nem töltheti be a 41. életévét. (A járvány miatt ezen a téren is van enyhítés.) A futamidő első öt évében automatikus kamatmentesség akkor tartható a futamidő végéig, ha a házaspárnak az első öt évben legalább egy gyermeke születik - attól függetlenül, hogy az igénylés előtt már volt gyermekük van sem.

Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

Legfeljebb 10 millió forint.

Mire használható fel?

Gyakorlatilag bármire. Ha a cél lakásvásárlás, akkor önerőként is bevonható lakáshitel igénylésnél, legfeljebb az igényelt babaváró hitel összegének 75 százalékáig.

Meddig lesz elérhető a babaváró hitel?

A jelenleg ismert információk szerint 2022. december 31-ig lehet igénybe venni. 

5. ÁFA visszaigénylés

Új ingatlan vásárlása esetén visszaigényelhető lesz az 5 százalék lakásáfa, ha a vásárlás CSOK segítségével történik. A kedvezmény 2021. január 1. után megvásárolt ingatlanokra vonatkozik. A kedvezmény akkor vehető igénybe, ha a lakás alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, lakóházaknál 300 négyzetméter a határ.
Az áfacsökkentés a CSOK igényléstől függetlenül mindenkire vonatkozik, aki új építésű ingatlant vásárol, tehát az 5 százalékos áfához nem kötelező CSOK-ot felvenni.

Egy konkrét példával számolva az áfa csökkentés egy nettó 30 millió forintos ingatlannál 6,6 millió forintot jelent, vagyis 38,1 millió forint helyett csak 31,5 millió forintot kellene fizetni a lakásért. Ha a vásárlás CSOK-kal történik, és a fennmaradó 5 százalékos áfát is visszaigényeljük, az további 1,5 millió forintot jelent.

Kik vehetik igénybe?

Az adó-visszatérítés
• legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás, vagy
• legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű egylakásos lakóépület építési bekerülési költség megfizetésével, illetve
• az építési telek vételárával összefüggésben használható ki.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Az adó-visszatérítés összege megegyezik a telekvásárlás, illetve az építkezéshez kapcsolódó alapanyagok és igénybe vett szolgáltatások számláin szereplő általános forgalmi adó összegével, azzal a feltétellel, hogy ez az összeg nem haladhatja meg az ötmillió forintot. A támogatás kizárólag a 27 százalékos, általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla vagy számlák benyújtása esetén vehető igénybe (5 százalékos áfával kiállított számlák nem vehetők figyelembe ennél a támogatásnál).

Meddig lesz elérhető a támogatás?

Az adó-visszatérítés egy alkalommal vehető igénybe, legkésőbb 2022. december 31-ig. A benyújtott számla akkor fogadható el, ha 2018. január 1. után állították ki.

Illetékmentesség a CSOK-osoknak

A CSOK-kal vásárolt ingatlanok után nem kell megfizetni a visszterhes vagyonátruházási illetéket, mely egyéb esetben az ingatlan vételárának 4 százaléka lenne. Egy 50 millió forintos ingatlan esetén a fizetendő illeték kétmillió forint lenne.  

6. Lakásfelújítási támogatás

Lakásfelújítási támogatással legfeljebb hárommillió forint vissza nem téríthető támogatáshoz jutnak azok a családok, akik a meglévő ingatlanjukat újítják fel. A támogatásból a költségek 50 százaléka fedezhető.

Kik vehetik igénybe?

Legalább egy gyermeket nevelő családok, mozaikcsaládok vagy egyedülálló szülők.

Mekkora az igényelhető támogatás összege?

Legfeljebb hárommillió forint, ezt fele-fele arányban lehet anyagköltségre és kivitelezői díjakra fordítani. Ahhoz, hogy a hárommillió forintos támogatási összeget ki lehessen használni, legalább hatmillió forint értékben kell felújítást végezni.

Mire használható fel a támogatás?

Az igénylő a tulajdonában lévő ingatlan felújítására használhatja fel a támogatást.

7. Lakásfelújítási hitel 

A felújítási támogatást a kormány kiegészíti az otthonfelújítási hitellel, amely azoknak nyújt segítséget, akik nem tudják előteremteni a felújításhoz szükséges önerőt. A hitelösszeg legfeljebb hatmillió forint lehet, a lakásfelújítási támogatást pedig kötelezően be kell törleszteni ebbe a hitelbe. A hitel kamata nem haladhatja meg a 3 százalékot. A hitel 2021. február 1-jétől érhető el, a futamidő pedig legfeljebb 10 év lehet. A további részletekről beszámolunk az oldalon.Kik vehetik igénybe?

Azok vehetik fel a lakásfelújítási kölcsönt, akik jogosultak a lakásfelújítási támogatásra is.


Mekkora az igényelhető hitelösszeg?

Legfeljebb hatmillió forint, de ennél igényelhető alacsonyabb összegű hitel is.


Mire használható fel a hitel?

Ugyanazokra a felújítási munkálatokra, mint a lakásfelújítási támogatás.

© Copyright 2021 PARTUM MANAGEMENT KFT. - Minden jog fenntartva